SASTERA

Ulasan Buku — Konsep Wira Dalam Masyarakat Melayu: Membelai Romantisme Dekaden

dalam SASTERA

Buku ini ditulis oleh Shaharuddin Maaruf, seorang murid kepada sosiolog Melayu yang masyhur; Syed Hussein Alatas. Buku ini asalnya diterbitkan pada 1993, beberapa tahun diterbitkan kembali pada tahun 2014.

Menurut Alatas pada kata pengantar, buku ini mengkaji tentang konsepsi wira dalam masyarakat Melayu. Bagi mereka yang membaca buku ini akan menggarap manfaat yang besar –jika tak keterlaluan untuk dikatakan begitu- untuk mengetahui cara politik dan hidup Melayu dengan lebih mendalam lagi.

Buku ini bukanlah membahas semata-mata tentang wira itu sendiri, melainkan pemuja wira itu sendiri, terlebih khusus, menurut penulis. Bukan juga mahu memberikan pilihan yang muktamad perihal siapa perlu diwirakan, tetapi, lebih khusus memberikan pencerahan akan idealisme, jati diri Melayu, nilai-nilai insaniah dan Islami. Buku ini mempunyai enam bab, dan kesemua bab itu punya kesinambungan antara satu sama lain.

Pada bab pertama, penulis memberikan pengenalan akan sebab apa buku ini ditulis juga memberikan pengenalan akan istilah-istilah dan idea-idea dan nilai-nilai insaniah juga Islami. Kenapa Islami, ini kerana buku ini membahaskan soal kehidupan politik dan cara hidup orang Melayu disebabkan majoriti bangsa Melayu di Malaysia ini ramai penganut Islam, tanpa menafikan ada beragama selain Islam oleh kerana itulah penulis juga membahaskan nilai-nilai Islami.

Dalam mengkaji kehidupan sejarah Melayu, penulis juga menggunakan bahan-bahan primer seperti; Hikayat Hang Tuah, Sejarah Melayu, Misa Melayu dan karya-karya Abdullah Munshi. Jurnal-jurnal seperti Journal of the Malayan Branch Royal Asiatic Society dan Dewan Masyarakat. Bahan-bahan semasa yang digunakan penulis juga adalah akhbar tempatan seperti Utusan Malaysia, Bintang Timur, Watan, The Malay Mail dan The New Straits Times. Juga sejarah dan isu semasa secara lisan. Menurut penulis, kajian ini meliputi karya- karya sastera golongan elit dan intelegensia Melayu.

Pada pengenalan ini juga penulis mengambil contoh-contoh tokoh yang mempunyai nilai- nilai insaniah, Islami dan idealisme. Penulis memberikan tiga contoh, seperti Umar Ibnu Al- Khattab (meninggal 644 Masihi), Jose Rizal (1861-1892) dan Jeneral Sudirman (1915- 1950).

Pada bab kedua pula, penulis membahas dua tokoh mitos Melayu yang masyhur dan terkenal dengan sikap feudal mereka iaitu Hang Tuah dan Hang Jebat. Memulakan dengan bahan Hikayat Hang Tuah penulis juga menceritakan dan memetik kisah-kisah mitos di dalam Hikayat Hang Tuah. Di mana seketika Hang Tuah berumur sepuluh tahun, beliau bersama kawan-kawan mereka berlayar, lalu diserang oleh lanun tetapi Hang Tuah dan kawan-kawan mereka berjaya menewaskan lanun-lanun itu dan juga dikatakan sewaktu kanak-kanak bapanya itu bermimpi ‘bulan turun dari langit maka cahayanya penuh di atas kepala Hang Tuah.’ Kisah itu dan kaitannya dengan Hang Tuah tanpa sedar penulis Hikayat Hang Tuah itu membuatkan orang yang membaca tanpa kritis akan secara tidak langsung menekankan kemuliaan berkhidmat kepada golongan istana.

Seterusnya penulis memperihalkan keintelektualan Hang Tuah. Menurut Hikayat itu sendiri, beliau Hang Tuah tiada sifat keintelektualan yang dipelajari oleh beliau hanyalah ilmu pertapaan, hulubalang dan mempertahankan diri. Seketika gurunya itu sudah selesai mengajarkan kepada Hang Tuah akan ilmu-ilmu bergayong atau hulubalang, gurunya bertanya kepada beliau adakah beliau ingin mempelajari pula akan ilmu Tasawuf? Hang Tuah menolak kerana baginya ilmu hulubalang itu lebih penting. Walaupun beliau mempelajari akan ilmu bahasa yang luas tetapi sekadar itu sahaja, ia tidak manfaatkan ilmu itu untuk keintelektualan dan kesarjanaan untuk manfaat massa Melayu. Hang Tuah pernah belajar Al-Quran tetapi sekadar hafalan belaka ekoran sikapnya dan sejarah menunjukkan Hang Tuah hanya memihak kepada istana dan bukannya massa Melayu atau mempunyai insaniah atau kemanusiaan.

Jika dikaji kehidupan falsafah Hang Tuah, ia semata-mata taat membuta tuli kepada raja- raja, dan perkara paling tidak perikemanusiaan adalah beliau menculik Tun Teja Menggala lalu dipersembahkan kepada raja. Orang Melayu selama ini silap memilih wira, bukan salah hikayat Hang Tuah melainkan silap orang belakangan yang tidak kritis membaca dan mentelaah hikayat Hang Tuah itu. Hang Tuah hanyalah wira feudal yang tidak patut dijadikan falsafah wira Melayu.

Lalu penulis membahaskan perihal Hang Jebat pula. Menurut kajian penulis terhadap Hikayat Hang Tuah, Hang Jebat juga adalah wira feudal sama seperti Hang Tuah. Yang memberontak kerana kehendak nafsunya sendiri walau melawan raja itu tidak lagi menunjukkan ia berbeda dengan Hang Tuah kerana sikapnya yang melawan itu bukan memihak kepada massa Melayu melainkan kerana egonya sendiri. Hang Tuah dan Hang Jebat adalah wira-wira feudal yang tidak patut dijadikan sebagai contoh wira Melayu, mereka wira feudal yang tidak berperikemanusiaan dan tiada nilai-nilai islami.

Menurut Abdullah Munshi, pemerintah dan pemimpin dan pembesar melayu waktu itu, zalim, tidak pandai memerintah rakyat, menghabiskan waktu dengan perkara sia-sia seperti yang termaktub sendiri dalam Kisah Pelayaran Abdullah Munshi. Pucuk kepimpinan yang korup dan tiada nilai insaniah dan Islami. Sikap raja atau sultan atau pemerintah waktu itu menunjukkan betapa jahatnya mereka. Dalam Sejarah Melayu; seperti kesah Inderapura dilanggar todak Hang Nadim memberikan solusi dan berjaya. Kejayaan Hang Nadim itu membawa maut. Hang Nadim dibunuh raja oleh kerana kecerdikan dan kepintaran Hang Nadim itu menggugat raja dan status-quonya.

Pada bab ketiga, penulis memberi contoh tokoh-tokoh elit dan intelegensia Melayu yang hidup sezaman dengan penulis yang terpengaruh atau meromantisme akan Tuah dan Jebat, seperti Ibrahim Mahmood – seorang anggota parti UMNO, seorang wartawan dan penulis sejarah, Raja Mohd Affandi – pegawai kerajaan, Kassim Ahmad – bekas ketua Parti Sosialis Rakyat Malaya dan Muhammad Haji Salleh – seorang ahli akademik dan sasterawan terkenal. Keempat-empat tokoh itu, penulis (Shaharuddin Maaruf) mengkritik mereka dengan hujah yang sangat baik.

Bab keempat pula penulis membahas dengan jauh dan mendalam akan kesan-kesan akibat terhadap salah puja akan tokoh-tokoh feudal ini terhadap masyarakat melayu di Malaysia. Sehingga mencapai sesuatu yang mistik dan bahkan membawa syirik, khurafat dan malah bidaah. Juga membuatkan politik Melayu-Islam tidak mementingkan massa Melayu, melainkan mementingkan elit bangsawan dan politikus. Ketiadaan sifat berfikir kritis dan kreatif itulah membuatkan pelbagai kesilapan dan kekorupan di sana-sini dan massa Melayu yang terjejas.

Pada bab kelima pula diberikan dengan judul KONSEPSI WIRA KEBENDAAN. Penulis juga mengingatkan perbahasan sebelum itu dan sejarah bagaimana elit Melayu yang tersilap memilih wira itu juga yang memegang tampuk kekuasaan selepas kemerdekaan. Di dalam bab ini penulis mengkaji bagaimana elit Melayu mengamalkan sikap kapitalisme yang berdasarkan politik atau kewangan dan bukannya kapitalisme borjuis atau perusahaan moden. Ekoran daripada itu pemimpin UMNO dan mereka yang sama dengan mereka memberikan tokoh-tokoh atau wira-wira yang lebih bersifat kebendaan bukan idealisme. Ekoran itulah boleh dilihat di dalam buku-buku seperti Revolusi Mental dan Dilema Melayu, mempunyai falsafah kebendaan semata-mata dan terpengaruh dengan orientalis penjajah yang sebahagian mereka yang memburukkan bangsa Melayu.

Akhirnya pada bab keenam dan penutup, penulis mengambil kesimpulan bahawa masalah pokok adalah masalah elit mundur yang tiada sifat idealisme, sifat insaniah dan nilai-nilai Islami. Penulis memberikan contoh ciri-ciri elit mundur dan ciri-ciri yang maju dari segi idealisme, sifat insaniah dan nilai-nilai Islami.

Buku ini wajar dimiliki dan ditelaah bagi semua bangsa Malaysia masa kini. Bagi mereka yang ingin mendalami dan memahami akan kehidupan politik dan cara Melayu, buku ini tidak dapat diabaikan, sebagaimana kata Alatas pada bahagian pengantar.

Yang Berani Hidup

dalam SASTERA

Johan Radzi, seorang peninju melaporkan tentang Festival Bahasa dan Persuratan Melayu Nusantara 2017.

 

“Aku sukakan mereka yang berani hidup. Aku sukakan mereka yang masuk menemu malam.” — Chairil Anwar

 

Sejak tujuh ke 10 Disember lalu, PUSAKA dengan kerjasama Kerajaan Negeri Selangor telah menganjurkan Festival Bahasa & Persuratan Melayu Nusantara 2017 beberapa tempat di Shah Alam dan Petaling Jaya. Dengan mengangkat baris sajak Chairil Anwar – Yang Berani Hidup – festival turut menampilkan beberapa karyawan / budayawan terkemuka rantau ini seperti Goenawan Mohamad, Muhammad Haji Salleh, Gutierrez Teng Mangansakan II, Sapardi Djoko Damono, Nukila Amal, Latiff Mohidin serta lain-lain. Nama diplomat melayu thai Surin Pitsuwan juga turut disertakan, namun ajalnya yang tidak terduga beberapa minggu lalu menghindari kehadirannya untuk festival yang julung-julung diadakan kali ini.

Festival mula dilancarkan di Dewan Jubli Perak di Shah Alam pada tanggal 7 Disember, dirasmikan oleh YB Tuan Amirudin Bin Shari selaku Pengerusi Jawatankuasa. Kemudian, Eddin Khoo pula sebagai kurator utama mengambil pentas dan menceritakan serba-sedikit mengenai usaha-usaha penganjuran: dalam masa yang begitu terbatas mereka mengirimkan jemputan kepada karyawan / budayawan serantau Asia untuk menjayakan festival raya ini. Di meja makan saya sempat berkenalan dengan Fahmi Mustafa dan Regina Ibrahim yang selama ini hanya diketahui melalui nama-nama mereka di judul buku. Kemudian saya juga ditunjuk kepada Izzuddin Ramli yang bertugas di Penang Institute. Sebuah buku berjudul ‘Kerajaan: Malay Political Culture on the Eve of Colonial Rule’ oleh Anthony Milner telah diterjemahkan olehnya ke dalam bahasa melayu.

Hari seterusnya, acara pertama adalah acara yang ditandakan bintang di buku acara – sebagai tanda Acara Utama – “Dr Surin Pitsuwan dalam Kenangan: Semangat Samudera – Budaya dan Bahasa Melayu merentas sempadan” yang dikelolakan oleh Eddin Khoo. Saya tidak sempat menghadiri acara ini kerana jam loceng saya yang dikunci pada jam yang salah. Tetapi saya sempat menghadiri ‘Wanita dan Kata di Nusantara’ di Auditorium Muzium Sultan Alam Shah yang dibarisi pengarang-pengarang wanita seperti Ayu Utami, Dorothea Rosa Herliany, Rain Chudori, serta Regina Ibrahim. Forum dimudahcarakan oleh Izzuddin Ramli. Saya tertarik dengan kenyataan Ayu tentang agama – “samada kita melihat ia sebagai tantangan atau sumber inspirasi” melalui gagasan Spiritual Kritikalnya. Selain itu, Regina juga turut menghiburkan kita apabila dia menyebut bahawa feminisme bukanlah lagi tentang ‘membakar pakaian dalam’ atau ‘berhuhahuha’, sebaliknya menyandang peranan yang lebih mustahak daripada itu.

Menjelang malam, saya, Wan Nor Azriq, serta Aan Mansyur mengambil kereta untuk ke SACC Mall pula untuk Hadiah Sastera Selangor 2017. Acara ini bertujuan untuk menghadiahi pengarang-pengarang yang melibatkan diri dalam akhbar Selangor Kini yang dijalankan secara mingguan. Pemenang utama kategori cerpen didaulatkan kepada Azrin Fauzi demi ‘Ceritanah’. Buat sajak pula, ia didaulatkan kepada Fahd Razy dengan judul – baca dengan setarik nafas – ‘Catatan Yang Dilipat Menjadi Kapal Terbang Kertas lalu Diluncur dari Tingkat Lapan Sebuah Pangsapuri (dan ia tidak mahu dijumpai lagi). Kategori esei tidak ada pemenang utama kerana esei-esei yang disiar kelihatan kurang tajam dan kritikal. Hanyalah saguhati.

Pada hari berikutnya juga saya tidak sempat menghadiri acara-acara yang dijalankan belah pagi. Tetapi masuk petang, saya sempat untuk mampir ke Muzium bagi mendengar ‘Gelombang Yang Memukul, Sawah yang Tenteram’ yang juga dibarisi oleh panelis-panelis utama seperti Syed Farid Alatas, Goenawan Mohamad, Khalid Jaafar, serta Nukia Akmal. Syed Farid berkata tentang masalah arabisasi serta memperkenalkan istilah ‘jadong’iaitu penggabungan jahat, bodoh, dan sombong. Khallid Jaafar pula menekankan kesatuan linguis yang dikongsi warga nusantara dan haruslah ada usaha-usaha untuk menjambatani antara negara-negara ini. Mas Goen sebaiknya kurang bersetuju dengan ancaman ‘arabisasi’, serta memalitkan kesalahan pada anti-akronim. Di Indonesia pernah ada perbalahan tentang penggunaan solat atau sembahyang – kenapa tidak memakai kedua-duanya? Nukila Akmal pula panjang lebar bercerita tentang pertembungan bahasa pribuminya serta bahasa kebangsaan Indonesia yang lahir dari tanah Sumatera. Ia satu perbincangan yang hebat dan menarik untuk direnungkan tentang masalah satu ketamadunan yang dicerai-ceraikan atas garisan nasionalisme penjajah kolonial berabad lalu. Siti Zainon juga tampil berkongsi pengalaman: bahawa kerja menyebarkan budaya tergalas pada bahu karyawan, budayawan, serta penulis kerana merekalah yang akan memanfaatkan bahasa dalam ekspressi kreatif. Ahli bahasa kekadang terlalu rigid dalam pendekatannya.

Pada sebelah malamnya pula kami ke DPAC untuk menonton pementasan ‘Amangkurat, Amangkurat’ yang ditulis oleh Mas Goen sendiri. Ini adalah pementasan pertama yang dilakukan di luar Indonesia dan dewan kami penuh dengan hadirin berbagai-bagai jenis orang. Saya tidak akan mengulas teater ini lanjut kerana pengarang-pengarang seperti Zahid M Nasser dan Hafiz Hamzah telah pun mengungkapnya di Jalan Telawi. Walaubagaimanapun, pementasan tersebut ternyata keren dan memuaskan. Berulang-ulang kali wajah si Raja Mataram terbit di ingatan meskipun kami sudah pulang ke kamar hotel.

Hari akhir, saya hadiri Syarahan Utama ‘Yang Berani Hidup’, sekali lagi oleh Mas Goen. Beliau menjelaskan tentang apa yang membuatkan puisi Chairil Anwar itu begitu memikat: sajak-sajaknya meruntuhkan hieararki. Kita bisa meihat ini dalam ‘Persetujuan Dengan Bung Karno’. Mas Goen juga ada menyebut sajak Chairil yang berjudul ‘Di Masjid’ (antara kesukaan peribadi saya).

Kemudian jam 4, terdapat acara ‘Petang Lidah, Tajam Pena’ yang dimudahcarakan oleh saya sendiri. Fahmi Mustafa menyamakan bahasa sebagai sesuatu tubuh yang hidup. Lawrence Ross pula bercerita tentang tradisi kelisanan di Alam Melayu. Dina Zaman selaku pengasas IMAN Research mengaitkan penggunaan bahasa melayu dengan aktiviti keganasan agama di rantau kita. Sementara, Mustaqeem M. Radhi pula berceloteh panjang lebar mengenai selok-belok yang terpaksa dihadapi penerjemah dalam memindahkan karya-karya bahasa asing ke dalam bahasa melayu.

Saya tidak sempat menghadiri majis penutup pada belah malamnya kerana beberapa hal yang tak dapat dielakkan. Namun, saya kira festival ini berjaya dalam menghimpunkan budayawan / karyawan rantau kita untuk sama-sama duduk semeja dan berbincang mengenai isu-isu bahasa dan persuratan. Hal ini jarang dapat dianjurkan dan seharusnya dimanfaatkan seboleh-bolehnya. Hati saya berasa agak kesal sedikit dengan jumlah penyertaan yang sedikit daripada mahasiswa-mahasiswa jurusan kesusasteraan, lebih-lebih lagi kerana lokasi festival yang tidak jauh dengan universiti-universiti tempatan. Seharusnya inilah yang banyak disertai mereka selaku pengaji-pengaji bahasa dan kebudayaan.

Saya mempunyai beberapa cadangan untuk penganjuran festival seperti ini dalam masa-masa yang mendatang. Pertama, festival kesusasteraan Georgetown dan Singapura masing-masing mengangkat tema yang berbeza dari setahun ke setahun. Misalnya, di Pulau Pinang mereka berwacana mengenai ‘monsters’ akibat kebangkitan global politik berhaluan kanan. Bagaimanakah pula dengan festival yang dikelolai akan datang? Meletakkan tema yang berbeza-beza setiap tahun akan memandu perbincangan kita menjadi lebih tertumpu dan spesifik. Kedua, Eddin memaklumkan kepada kami bahawa tempoh penyiapan festival tidak lebih daripada tiga minggu sahaja. Barangkali sebab ini juga pengiklanan sangat terbatas dan segala-galanya datang dalam notis singkat. Ini juga mungkin dapat menjelaskann ketidakhadiran mahasiswa-mahasiswa kesusasteraan ke dalam acara raya ini. Ketiga, festival ini telah mengangkat banyak pengarang mapan yang telah mencipta nama di persada nusantara seperti Mas Goen, Ayu Utami, Haji Salleh, Latiff Mohidin, etc. Barangkali untuk festival mendatang kita boleh juga menyediakan lebih banyak gelanggang bagi pengarang-pengarang muda yang sedang bertatih di dunia kesusasteraan. Festival boleh mengetengahkan judul-judul mereka ke pusat sasterawala rantau kita. Misalnya, kita boleh bermula dengan berbincang mengenai himpunan cerpen, puisi, atau novel mereka kerana merekalah suara kontemporari sastera yang tak harus kita elakkan. Alangkah baik jika kita dapat mengenal dan membina jaringan antara pengarang-pengarang muda di serata rantau. Dunia kesusasteraan kita memerlukan lebih banyak nafas muda serta buah gagasan mereka yang bertenaga dalam mendobrak kebekuan-kebekuan alam sastera kita pada hari ini.

Semoga festival bahasa & persuratan melayu nusantara akan terus meriah untuk tahun-tahun mendatang. Hanya Yang Berani Hidup akan terus bertahan dan hidup dalam kenangan-kenangan yang hebat dan berjiwa besar.

Kaum muda, menderhakalah!

dalam PANDANGAN/PERSPEKTIF/SASTERA

Kian lama kita mati dalam setia, kali ini kita hidup dalam derhaka [1]

 

Jika di Iran- pada tahun 1933- lahir seorang pemikir yang kontroversial, menggugat hegemoni Shah Pahlevi, meniupkan stamina intelektual dalam jiwa rakyat Iran, bahkan ada yang menggelarnya arkitek revolusi Iran- seorang Ali Syaria’ti- di Malaysia- pada tahun yang sama- lahir seorang seorang Kassim Ahmad yang menentang wacana autoritarian, mengusik faham Islam konservatif, memikir ulang dogma yang diterima telan oleh masyarakat Islam Malaysia dan memasuki ranah sastera dan politik pemikiran dengan sungguh-sungguh; membawa budaya sanggah dan kritik dengan prinsip dan pendirian.

Kassim Ahmad (selepas ini dirujuk sebagai Pak Kassim), sosok inilah yang pernah membuat ramai masyarakat Islam Malaysia- kalangan ulama’ dan agamawan yang tradisionalis atau daripada kem salafiyyah yang rigid- menggelabah tak tentu hala. Ribut dan kacau-bilau. Kekecohan ini berlangsung terlalu lama bahkan di sepanjang hidup Pak Kassim, sehinggalah beliau meninggal dunia.

Kematian seorang pemikir ala Pak Kassim terlalu menggugat. Idea-ideanya lebih tajam dan suaranya lebih keras di bawah tanah. Sehingga seorang Sahibus Samahah yang paling sahih manhajnya- yang menurut Sufyan As-Saury; ashabul hadith (penjaga bumi)- memerli dan bersinis dengan gaya paling beragama dengan sokongan nas dan sabda yang agung.

Siapakah Pak Kassim sehingga boleh menyebabkan pemuka-pemuka agama yang pop di negara ini menggelupur kepanasan? Mengapa seorang tua yang pernah digelar “Jebat Sebenar” ini menganggu tidur malam para asatizah yang feudalistik? Mengapa faham yang ditawarkannya diselar oleh institusi agama yang mengamalkan fikrah kolot di negara ini?

 

Gugatan Atas Wacana Islam di Malaysia

Malangnya, sebilangan pengkritik Pak Kassim di negara ini masih merangkak-rangkak untuk membuat penaakulan kritikal atas keseluruhan karya Pak Kassim. Mereka cuma menerima khabar daripada agamawan pop yang memutuskan kebatilan akidah dan faham yang ditawarkan oleh Pak Kassim. Mereka menyangka dengan menguar-uarkan kepincangan iman Pak Kassim, maka mereka mampu meruntuhkan keseluruhan idea yang dibawa oleh Pak Kassim.

Faham Islam Malaysia terlalu beku dan meloyakan. Islam di sini menjadi komoditi kerana itu lahirnya ulama sampul, asatizah-asatizah yang oportunis dan beribu lagi Bal’am yang khianat duduk bersimpuh mengipas ketiak penguasa dan menjadi jentolak taat yang membina batu konkrit membela status quo. Mereka pandai bertajwid dan melagukan taranum dengan tertib akan tetapi menjadi bungkam apabila berlaku kejelekan dalam ruang sosial dan sistem masyarakat. Mereka bercakap tentang Muhajirin dan Ansar yang bahu membahu, tetapi mereka jauh daripada persoalan masyarakat. Fatwa mereka hanya terjual kepada sekumpulan elit agama. Kemudian, hal ini yang disebut Ali Syariati sebagai “pasar agama” atau “perbudakan baru”.[2]

Wacana inilah yang membawa kepada tafsir autoritarian. Hanya sebilangan atau sekelompok manusia yang memiliki autoriti untuk memutuskan itu dan ini perihal agama. Islam yang autoritatif inilah yang mengheret menghumban Islam di Malaysia ke zaman kegelapan yang mengerikan. Penolakan kepada faham pluralistik (jama’) dalam tafsiran agama ini sangat sempit jika dibandingkan dengan Islam Mekah dan Islam Madinah- yang lebih menumpu perihal negara (governing) dengan menggunakan bahasa ragam untuk berdialog dengan masyarakat yang punyai faham yang pelbagai- yang lebih praksis oleh Nabi Muhammad.

Islam JAKIM tidak seperti Islam Muhammad. Jauh panggang dari api. Mereka ini menggunakan perkakas ilmu agama sebagai cambuk untuk menyebat punggung penganut faham yang berbeza dengan mereka. Buku diharamkan, dialog disekat, penceramah ditangkap. Islam apa ini, tuan-tuan? Masyarakat Islam yang tidak berani membuat rekonstruksi atas pemikiran mereka inilah yang akan mati sebelum mereka mati. Mereka hanya menerima kuasa “authority of knowledge” untuk bersidang memfatwakan segala-galanya.

Maka, gugatan Pak Kassim atas wacana beku lesu Islam Malaysia inilah yang membawa Pak Kassim kepada pertempuran yang lama. Pertempuran yang tak berdarah. Pak Kassim berhadapan dengan faham Islam ala Bal’am yang dipadukan dengan kediktatoran kuasa/institusi yang digembleng oleh Firaun moden. Mereka ini bertungkus lumus memadamkan penghujahan Pak Kassim dan mendiamkan seorang tua yang sampai usia tuanya ini masih menulis mengemaskini blognya- kassimahmad.blogspot.my- dengan kemaskini yang terkini pada 11 September 2017 iaitu hampir sebulan sebelum beliau meninggal dunia. Pengkritik beliau sudah menulis berapa buku sanggahan atas pemikirannya? Stamina intelektual Pak Kassim ini yang mengetuk menganggu pintu kamar para pengkritik beliau. Sanggahan teks dan nafas idea Pak Kassim bertiup kencang, meribut dan menaufan di seluruh ceruk minda pengamal pemikiran “take for granted”.

 

Kritik Atas Islam Baka

Walaupun ada yang mengatakan Pak Kassim antara penyebar dan pengembang pemikiran[3] Dr. Rasyad Khalifa (1935-1990)- seorang Quranis yang lahir di Mesir terkenal dengan gagasannya berkaitan Qur’an iaitu Kod 19- namun dalam Jalan Yang Lurus[4], Pak Kassim menulis bahawa dia tidak mengikut faham anti-hadis ala Rasyad Khalifa; menolak hadis secara total. Bahkan ramai pengikut Rasyad Khalifa di Malaysia yang tidak bersetuju dengan esei tulisannya itu.

Kebingitan isu ini berlanjutan bahkan mengapi membarah setelah Pak Kassim menyiapkan salah satu korpus ideanya yang mengejutkan dunia Islam (Islam Malaysia khususnya) daripada tidur lena yang panjang; Hadis: Satu Penilaian Semula yang diterbitkan pada tahun 1986 yang kemudiannya diterjemahkan kedalam Bahasa Inggeris oleh Syed Ali Akbar dengan kata pengantar oleh Pro. Hassan Hanafi- seorang professor di Jabatan Falsafah Universiti Kaherah, Mesir yang terkenal dengan gagasan teologi kepada antropologinya dalam membumikan sifat-sifat Tuhan dan meleraikan wacana yang bersifat teknikal apabila bersangkutan isu teologi (iaitu dengan gaya teologi tradisional yang tidak mengetengahkan mesej sosial dalam wahyu agama)- dan kemudiannya pula karya kontroversial ini diterjemahkan ke dalam bahasa Arab oleh salah seorang murid Prof. Hassan Hanafi.

Malangnya, masyarakat Islam Malaysia masih gagal membezakan di antara perkataan “anti” dan “penilaian semula”. Mereka terlalu keanak-anakan kerana menyamakan “menyemak” dengan “menolak”. Dalam masyarakat Islam yang kaki taqlid begini, kita tidak dibenarkan memikir ulang, menyemak, menyiasat kerana semua perbuatan itu menyamai “anti” bahkan menolak gagasan utama yang ditawarkan dalam Islam.

Masyarakat Islam begini selalunya penganut Islam Baka yang setia. Bersyukur dengan iman sekangkang tanah yang disumbat ke dalam hati mereka. Bahkan, Pak Kassim dalam Mencari Jalan Pulang,[5] sangat kecewa dengan Islam Baka yang diwarisinya. Ayahnya- lulusan sekolah pondok Tuan Haji Majid di Alor Jangus, Seberang Perai- yang guru agama itu serta guru agamanya di Kolej Sultan Abdul Hamid- Sheikh Abdul Halim- sendiri tidak pernah meminta beliau untuk membeli terjemahan Al-Qur’an sehinggalah beliau sendiri membeli tafsir Al-Qur’an yang pertama- dimiliki dan dibaca- karangan Muhammad Ali.

Islam terima dan telan inilah yang membantutkan evolusi pemikiran masyarakat Islam bahkan dunia Islam keseluruhannya. Tiada budaya menyemak, menyiasat apalagi menyanggah dan menggugah. Tiada minda komparatif apabila berhadapan dengan karya-karya yang bernuansa agama. Mereka akan mudah tertarik dan membeli tawaran idea oleh satu aliran dan menolak aliran-aliran lain yang sebenarnya valid dan terpakai dalam agama.

Qur’an hanya dilagukan dan diwaspadai makhrajnya. Budaya menghafal dan menghafaz sudah menjadi pop. Kita hanya diminta menjadi hafiz agar dapat membawa sepuluh orang ahli keluarga ke syurga, tapi tidak membebaskan mereka ketika dibantai dan dipukul siku lutut oleh sistem yang hegemonik di Malaysia. Islam gaya ini, Islam yang terpisah daripada masyarakat, tidak realistik dan tidak akan bertahan lama.

Di Malaysia hanya yang bertahan menentang akan hidup pemikirannya. Ketika Islam Malaysia sudah jauh melencong daripada Islam pembawakan Muhammad yang manusiawi dan realistik itu, maka hanya satu kata: menderhakalah!

 

 

[1] Puisi Dialog (Kepada Ibu), Kassim Ahmad

[2] Lihat Ali Syari’ati, Membangun Masa Depan Islam, Penerbit Mizan, 1989, hlm 61

[3] Lihat Pemikiran Kassim Ahmad Terhadap Hadis, Hadis: Satu Penilaian Semula, Bab 2, Muhammad Rizky AlFatih Lubis, E-Book

[4] Lihat Kassim Ahmad, Jalan Yang Lurus, Pekan Ilmu, 2014, hlm 457

[5] Lihat Kassim Ahmad, Mencari Jalan Pulang Daripada Sosialisme Kepada Islam, ZI Publications, 2008, hlm 181

Punk Asshole melawan Punk Ivy League

dalam PANDANGAN/PERSPEKTIF/SASTERA/SEMASA

Pada era John Wick ini di mana garisan yang memisahkan antara anti-hero dan hero acuan moralis sudah semakin pudar, adalah amat menyedihkan apabila dunia aktivis kita semakin melupakan nilai-nilai terpinggir seorang pejuang kebebasan. Nilai terpinggir seorang bad boy pembela golongan tertindas, penyangak penegak keadilan dan asshole ilmuan berhaluan kiri, seorang PUNK. Ia mula perlahan-lahan dihakis dan digantikan dengan lunak seorang pejuang berpesona elit ivy league. Jika seorang aktivis itu bersifat poindexter pun, masih boleh diterima kerana mereka masih watak terpinggir, pemalu dan mangsa bulian. Seorang asshole membuli seorang poindexter atas nama keseronokkan, pada akhirnya nanti bulian itu semakin berkurangan kerana bosan dan hujungnya nanti mereka berkawan juga. Berbeza dengan seorang elit ivy league yang membuli seorang poindexter atas dasar kekuasaan dan naluri untuk memerintah dan memimpin semata-mata.

Memandaikan masyarakat adalah tanggungjawab besar. Setiap insan yang dahagakan ilmu dan berusaha ke arah membijaksanakan diri, secara nalurinya akan rasa terpanggil untuk memikul tugas itu dan melakukan sesuatu. Benar ia pekerjaan yang mulia, benar apa yang terpenting sekali ialah mencapai matlamat itu, dan benar juga antara ramai para bijaksana itu mereka berhak memilih cara mereka tersendiri. Tetapi ia menjadi kurang enak bila caranya kelihatan janggal, tampak terdesak dan tidaklah bergaya sangat.

Di sinilah fungsi prinsip mengambil-alih. Prinsip sifatnya bukanlah seperti lalang, mengikut arah angin atas keperluan. Bukan seperti anak nakal yang cuba menghisap rokok, tapi takut makwe tidak terima. Bukan seperti bawa kereta laju-laju macam nak kejar lampu kuning, tapi kemudian brek sampai berasap tayar. Itulah bezanya seorang idealist dan seorang opportunist, biar susah dan menderita asalkan prinsip tidak tergadai. Jadilah licik seperti seekor musang, bukan licik seorang usahawan.

“Tapi mana ada asshole yang ada prinsip dan idealist, tak asshole lah namanya tu.”

Tiba tiba ada brader rasta memintas kata-kata saya. Terasa gampang juga di hati memikirkan cebisan-cebisan kebenaran hujahnya itu. Maka dengan sabar saya membidas.

Asshole itu hanyalah sekadar analogi layman. Ia gambaran mudah karektor seorang PUNK yang tidak pedulikan keteraturan atau tertib pelaksanaan, yang mual dengan penunggang intelek. Pejuang bawah tanah, yang dasarnya menentang establishment, tidak pernah pun berminat menjadi ketua dan pemimpin gerakan kebebasan. Jauh sekali menjadi pejuang terhebat nombor satu. Lead for I shall not follow, follow for I shall not lead, laungan anarkis yang jika diterjemahkan kepada sastera akan berbunyi, “mampos ko la nak ikut sudah tak nak ikut sudah.” Yang secara konotasinya pula, mengukuhkan hujah tentang sifarnya keperluan untuk berasa hasad dengki atas kelebihan pihak lain atau keinginan untuk meraih perhatian. Tetapi benar, bukan semua punk bersifat asshole (punk yang boring), ada juga yang berhemah menyebarkan ilmu, ramai juga yang tahu menghormati golongan yang menentang dan skeptikal terhadap mereka.

Untuk tampak tidak peduli walaupun sebenarnya peduli (akan masalah dunia, akan perasaan orang) adalah suatu seni yang hanya mampu dihayati oleh orang yang membesar dengan muzik keras dan sering berselisih faham dengan guru disiplin. Ungkapan ini ditulis tanpa sokongan hujah yang konkrit kerana ia lahir dari rasa kerek dan privilege (atas pengalaman itu) semata-mata.

Jika diukur atas semangat memberontak dan melawan yang sejati, sebuah syarikat penerbitan berpengaruh yang ditimpa musibah kewangan baru-baru ini yang meminta simpati orang ramai, telah gagal. Untuk dibandingkan dengan sebuah syarikat penerbitan kecil berpusat di daerah terpencil itu, yang dikelilingi hutang sekian lama, tidak pernah walau sekalipun menggelabah dan gusar akan masa depan mereka yang kabur sejak mula.

Seorang bijaksana punk pernah berkata (Cobain atau MacKaye tiadalah pula pengesahan untuk di-google); “Kejayaan adalah musuh perjuangan. Apabila sesuatu yang kita usahakan sudah terlalu berjaya, berhenti dan mulakan yang baru.” (Prinsip ini bolehlah diaplikasi dalam penubuhan kugiran atau perniagaan idealistic.) MacKaye pula pernah menyebut, (jika tidak silap di dalam majalah HeartAttack atau Profane Existence.) “Kekalkan perniagaan anda dalam skala kecil. Semakin berkembang sesuatu perniagaan semakin sukar untuk dikawal.”

Logik pendapat ini selari dengan segala potensi kesulitan akibat pengurusan perniagaan yang semakin maju dan kompleks. Pertama sekali, punk tidak berminat pun untuk menjadi kaya, cukup sekadar kelangsungan hidup dan kelangsungan organisasi perjuangan. Keduanya, ia selari dengan semangat anti-establishment, anti-komersialisasi, anti-konsumerisme dan political correctness. Ada syarikat indie luar negara pernah pergi sejauh mengharamkan barcode pada produk mereka dan tidak mahu membalut CD atau kaset dengan plastik atas alasan mengurangkan kos tidak perlu dan mencabar budaya konsumer. Dan benar juga, walaupun asshole, ada banyak syarikat punk bertoleransi untuk tidak menghasilkan produk D.I.Y yang buruk dan murah kerana kasihan kepada konsumer yang berhak mendapat produk yang berkualiti.

Tidak perlulah saya menerangkan panjang lebar implikasi, dan kesan daripada kaedah perniagaan ala kapitalis di sini. Mengejar keuntungan, tamak, pengeluaran besar-besaran (kadang-kadang berlebihan), menjual populariti (komersialisasi), tawaran dan pakej menarik, membuka banyak cawangan dan chainstore dan sebagainya. Tidak salah bercita-cita tinggi, mahu berpandangan jauh (pandangan punk terlalu pendek barangkali), tidak mahu berada di takuk lama atau mencapai lebih ramai pembaca (pelanggan) agar ilmu dan mesej tersebar ke serata alam, bermesra dengan aliran arus perdana. Biarlah kedai kecil berasaskan model perniagaan mom’n’pop terlupus dimamah gentrifikasi dan penindasan dari orang tengah. Siapa suruh tak mahu maju.

Kembali kepada topik mengenai menjadi seorang asshole berhaluan kiri, bagi mengekalkan romantis asal seorang pemberontak sejati, yang tumbuh dari penindasan orang-orang yang tidak diberikan peluang setimpal, buruh bawahan yang hidup untuk hari ini esoknya belum tentu, yang semborono melakukan sesuatu secara spontan dan tanpa rancangan, yang tidak berdisplin, tidak tersusun, yang kasar, beatnik untuk setiap generasi mereka, artis yang sentiasa kelaparan, yang belajar dari buku yang dicuri, dari guru percuma, terpinggir dan rimas dengan manusia, liar dan sukar dikawal, mereka inilah yang mencipta ‘pemberontakkan.’ Selebihnya para ilmuan dan bijak pandai tertarik dengan pemberontakkan mereka, memimpin mereka, menyusun mereka, menjinakkan mereka, hingga hilang segala romantis dan keseronokan, hingga hilang kejutan, hilang taring, menjadikan perjuangan mereka bosan dan tidak lagi berjiwa. Kerana pada dasarnya mereka dalam kelas yang berbeza atau ‘orang luar’ yang tidak secukupnya memahami perjuangan orang gasar. Dan apabila revolusi akhirnya tercapai, hari pertama selepas revolusi, mereka semua menjadi konservatif.

Dan pemberontakan yang baharu bermula.

Thukul Cetak, buanglah nama Thukul itu…

dalam PERSPEKTIF/SASTERA/SEMASA

Seperti ribut taufan yang melanda, dunia buku di Malaysia gempar kerana isu penerbit buku Thukul Cetak yang melancarkan jualan “solidariti” dengan RM100 untuk 10 buku. Mereka berhutang sebanyak RM100,000 kepada kilang pencetak berpunca daripada cetakan 52 tajuk dan buku-buku yang berlebihan semasa Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2017. Dalam istilah ekonomi, kita menamakan hal ini sebagai pengeluaran berlebihan atau “overproduction”. Dalam istilah kasar, kita menyebutnya sebagai ketamakan. Sama ada benar mereka tidak ada duit untuk membayar hutang itu atau sebaliknya, itu kita serahkan kepada Tuhan dan Thukul Cetak. Yang pasti, orang-orang dalam Thukul Cetak adalah pemain-pemain dalam industri buku. Mereka faham benar bagaimana ingin berniaga.

Tempoh masa terdekat ini juga sangat genting untuk Thukul Cetak. Beberapa waktu yang lepas mereka juga yang menjadi kontroversi kerana banyak isu. Daripada isu penerbitan terjemahan Mein Kampf – Hitler yang fasis, jualan buku Manifesto Komunis di Jakarta, menerbitkan buku Pak Latiff Mohidin tanpa kebenaran, masalah buku T. Alias Taib, tidak membayar penterjemah, memotong nama Triyanto Triwikromo pada buku Berbasikal ke Neraka (tajuk asal Bersepeda ke Neraka) sehinggalah isu buku Kisah-kisah Melawan dalam Al-Quran yang dianggap meniru buku Kisah-Kisah Pembebasan dalam Al-Quran (Eko Prasetyo), Thukul Cetak memang menghadapi banyak masalah. Tidak dapat dipastikan juga jika isu-isu itu sudah selesai atau belum. Tulisan ini tidak bermaksud untuk mengulas isu-isu tersebut. Dalam lumrah perniagaan pasti ada pasang surutnya dan kita sangat bersimpati dengan kejadian hutang yang menimpa mereka.

Namun, ada perkara yang perlu dipertanyakan kepada Thukul Cetak. Satu hal penting yang perlu dijejak kembali seawal penubuhan Thukul Cetak. Kenapa mengambil nama Wiji Thukul sebagai nama syarikat penerbitan? Apakah ada sebarang signifikan? Majalah Tumbuh yang diterbitkan oleh mereka juga diyakini diambil daripada nama Thukul yang bermaksud ‘tumbuh’. Ini belum lagi ditambah dengan slogan mereka “Keras dan Melawan” yang mewujudkan persepsi kepada masyarakat bahawa mereka ialah sebuah syarikat penerbitan yang melawan. Entah kebetulan atau tidak, slogan itu juga hampir sama dengan slogan penerbit buku di Indonesia, Resist Book yang menggunakan slogan “Baca dan Lawan”. Persoalannya, kenapa guna nama Thukul? Apa yang melawannya mereka? Mereka melawan apa dan siapa? Apakah mereka tidak tahu sejarah Wiji Thukul? Seorang kiri yang menentang kuat kapitalis. Sewaktu buku-buku kiri mereka sedang naik, Thukul Cetak bersikap bersahaja dan tidak membuat sebarang penafian. Terkini, mereka membuat pernyataan pula bahawa mereka ialah penerbit plural. Di manakah etika mereka sebagai penerbit?

Betul, Thukul Cetak boleh memberikan hujah bahawa di luar sana ramai lagi yang menjual buku dan kemeja-T berelemen kiri dan perlawanan. Kehidupan yang penuh pancaroba ini membuatkan ramai orang ingin menceburi bidang perniagaan supaya dapat bertahan dari segi ekonomi. Lebih-lebih lagi minat mereka pada kesenian. Golongan ini pula hanya terdiri daripada orang-orang kecil yang tidak mampu pun untuk ke konsert-konsert antarabangsa. Ataupun menaja percutian ke luar negara sebagai promosi mereka. Mereka juga tidak melakukan kerjasama besar dengan agensi kerajaan yang bersifat pro-kapitalis sebagaimana yang dilakukan oleh Thukul Cetak. Bahkan, sepengetahuan penulis, tidak ada yang menggunakan nama seumpama Wiji Thukul untuk menjual produk-produk mereka. Mungkinkah benar apa yang dinyatakan dalam buku “The Rebel Sell: How the Counter Culture became Consumer Culture?”. Malah, di Indonesia sendiri tidak ada yang berani untuk menggunakan nama Wiji Thukul. Mungkin, MarjinKiri dan Resist Book juga tidak mengenali betul Thukul Cetak.

Ia bukan sesuatu yang aneh jika muncul penerbit yang kewujudannya untuk keuntungan dan tidak mempunyai prinsip. Keuntungan yang diperoleh sudah pasti untuk mengembangkan syarikat penerbitan mereka. Ini bukan sesuatu yang baru. Ia jauh berlainan dengan penerbit-penerbit buku yang dicetuskan daripada gerakan atau organisasi tertentu. Contohnya, gerakan kiri yang menerbit buku dengan motif untuk mendanai pergerakan mereka dan sebagai alat materi mereka. Tujuan mereka terang-terang adalah untuk politik dan idea-idea mereka. Penerbit buku yang tanpa gerakan wataknya memang cuma ingin menjual sahaja. Ia adalah sesuatu yang sudah patut kita ketahui. Sama-sama ingin berdagang bagi kelangsungan hidup. Ia tidak perlu dibahaskan. Namun, apabila Thukul Cetak menggunakan nama Thukul, sentimen perlawanan, ingin memandaikan masyarakat atau slogan terbaru mereka “bangsa membaca bangsa melawan” supaya buku-buku mereka laku, kita pun tertanya-tanya seratus ribu soalan sebagaimana seratus ribu ringgit yang berjaya dikutip oleh mereka pada akhir kempen jualan kilat mereka.

Akhir kata, Thukul Cetak, buanglah nama Thukul itu…. Jika Wiji Thukul ada, pasti ditempelaknya anda kerana mengeksploitasi namanya. Anda pula tidak kiri seperti beliau. Dengan menggunakan namanya, anda sebenarnya hanya ingin menjual dan membuat laku sahaja. Penulis mengakui penulis takut kerana cuma menggunakan nama XX untuk menulis artikel ini. Sekurang-kurangnya, penulis tidak menyalahgunakan nama Wiji Thukul, dan tidak pula menggunakan laman sosial syarikat sendiri untuk memaki pengkritik-pengkritik dengan kata-kata makian….

Aloy Paradoks berkata-kata tentang KL LePark, kemajuan bangsa, kegiatan membaca dan Woodstock

dalam MUZIK/SASTERA/SENI & BUDAYA

Tiga hari lepas, sekitar jam 10.31 malam aku dapat mesej daripada Aloy Paradoks.

‘Pipi, buat tweet berbayar untuk KL LePark, boleh?’

Aku termenung jauh membaca mesej Aloy sebelum aku balas, ‘Berapa RM nak bayar?’ tepat jam 11.03 malam.

Selang seminit mesej daripada Aloy masuk lagi.

‘Buat 5 hari menjelang. Tapi tak payah hardcore. Sambil sambil aje dan tak payah banyak banyak. Berapa kau letak?’

Aku garu kepala. Jarang-jarang aku menghadapi dilema begini. Tapi demi seni, aku menaip panjang kepada Aloy.

‘Aloy, seumur hidup aku cuma pernah buat kerja tweet berbayar ni dua kali. Yang pertama aku buat tweet berbayar pasal Hari Guru, dia orang bayar aku RM1500. Yang kedua aku buat tweet berbayar pasal kuiz bola, dia orang bayar aku pergi Wales.’

Tak sampai seminit, Aloy balas pendek.

‘Babi.’

Dan setelah berbincang panjang kami sepakat untuk mengadakan temuramah ini demi seni.

Aloy, apa sebenarnya KL LePark?                       

Gerakan penerus Galakan Membaca yang dah kita-kita cetuskan lama dulu, hingga scene buku alternatif berkembang seperti sekarang. Namun dengan pendekatan baru membawa ke jalanan secara terbuka, dan menjadikan literature kita lebih bersifat inklusif.

Gila babi. Pendekatan baru macam mana tu?

Kalau sebelum ni, benda-benda begini biasanya kita buat di tempat-tempat terpencil, banglo lama atau rumah kawan-kawan contohnya. Namun semua itu atas faktor desakan bajet yang akhirnya menjadi style. Masih tetap cool, dan patut diteruskan. Cuma kalau untuk aku secara peribadi, takkanlah 10 tahun dulu aku buat event dalam rumah flat, sekarang pun masih nak buat yang sama. Aku kenalah move sikit, macam buat dalam mall pulak contohnya, macam sekarang ni. Sebab bila untuk menjadikan literature kita lebih senang sampai ke masyarakat kita kena senangkan dia orang jugak. Caranya inilah yang aku rasa, kita buat di tempat yang dia orang tak teragak-agak nak datang, tak segan, dan senang nak akses sebab public transport banyak. Kita dah buka laluan dengan mudah untuk dia orang, tapi kalau dia orang berdegil jugak tak apalah. Dia tak minat sangat la maksudnya.

Dalam aspek promosi pun perlu diambil kira jugak, kalau dulu kita-kita buat benda ni promosi memang kurang. Tapi sekarang kalau ada kelebihan, promosi kita kena jalan lebih sikit walaupun nampak macam pergi ke target audiens yang bukan-bukan. Pada aku tak apa, sebab kita nak meramaikan umat lagi dalam scene membaca ni, bukan nak mengehadkan. Kalau puak ni lagi ramai, lagi berkembang siapa yang untung? Kita semua jugak yang untung. Publisher akan berkembang dan bertambah, yang nanti menjadikan lebih banyak bahan baru yang pelbagai sifatnya akan terbit. Bila kuantiti meningkat akan terdapat juga peningkatan kualiti secara tak langsung.

Kalau begitu kenapa KL LePark dan siapa sebenarnya target audiens untuk acara ini?

Hajat kami besar, kalau boleh nak jadikan ia level nasional dan untuk semua. Maka kami pilih nama KL itu sendiri dan gabungan semangat Lepak untuk memperlihatkan ianya bersifat santai, chill dan relaks. Kemudian untuk tahun pertama dulu ia dibuat di Taman Tasik Perdana, maka kita ubahsuai Lepak kepada Lepark. Sedikit mengada-ngada, tapi ok. Awek-awek suka kot nama tu, kalau dia suka, bolehlah dia ajak pakwe dia datang teman. Pakwe ni biasanya ngikut aje.

Target adalah golongan muda masyarakat bandar. Sebab kita semua tahu kemajuan sesuatu bangsa itu di masa akan datang, bermula dari bagaimana pemuda dan pemudinya sekarang. Sementara kenapa masyarakat bandar pula ialah; kerana jika kita berjaya mempengaruhi atau membentuknya di sini, ia akan tersebar luas ke seluruh ceruk dengan mudah. Kerana apa sahaja trend yang terjadi di kalangan masyarakat bandar, akan terlihat cool oleh semua orang dan menjadi ikutan.

Jadi target itu termasuk muda-mudi di Taman Tun misalnya atau di Pandan yang saya lihat tadi berkumpul menyiapkan tiga biji motor?

Kita anggap membaca itu macam makan nasi. Semua orang harus makan nasi. Kalau benda itu baik, semua orang harus diberi peluang. Jangan prejudis, Pi… jangan.

Bagaimana KL LePark ini boleh membantu orang tergalak untuk membaca pada fikiran saudara?

Kalau orang dah memang membaca itu tak ada masalah. Kita pancing dengan kewujudan bahan bacaan di acara. Tapi kalau yang bukan khalayak membaca perlu ada sesuatu yang boleh menarik dia orang. Jadi salah satunya dengan persembahan, mungkin diharap dengan kita melibatkan band-band muzik itu boleh menjadi daya tarikan di samping menyerikan lagi acara.

Lagi satu kita galakkan keterlibatan penulis dalam acara ni, supaya hubungan antara penulis dan pembaca itu wujud. Hubungan dua hala ini tak kurang pentingnya. Dan itulah resepi kebangkitan alternatif dulu, kita tiada sempadan. Selain itu, lazimnya bila ada penulisnya sendiri, orang akan lebih teruja untuk mendapatkan bahan bacaan tersebut. Maka untuk menggalakkan budaya membaca ialah, orang itu perlu ada benda yang nak dibaca terlebih dahulu, jadi inilah yang kita buat. Kita provide sumber untuk mendapatkan bahan.

Dalam tempoh beberapa kali menganjurkan acara begini, adakah saudara merasakan peningkatan pembaca?

Kalau kita bercakap trend membaca dalam scene, mungkin sedang menurun sekarang. Jadi dalam situasi inilah kita perlu lagi berjuang habis-habisan. Sebab kalau tak terus berjuang, mungkin mampus terus agaknya. Agaknyalah. Dari sudut peningkatan kita tak boleh nilai pada sesuatu kadar yang sedang menurun, sebab kalau ada peningkatan kita takkan nampak. Cuma apa yang jelas, setiap kali benda begini terus diadakan, akan ada pembaca baru yang muncul untuk mencuba. Dan ada antaranya yang terpengaruh, hanya setelah sekian lama dia lihat aktiviti kita. Sebelum ni macam tak peduli, tapi sebab kita konsisten, akhirnya dia pun terbuka hati.

Oh trend membaca tetap menurun?

Aku rasa ya. Sebab itu kita perlu ada usaha. Pengisian perlu ada. Pembuat buku jangan fikir buat buku tu semata-mata untuk jual je. Itu masalah tu kalau macam tu.

Boleh jelaskan pengisian yang bagaimana maksud saudara?

Sekarang ni bila dah berlambak penerbit, aku nampak semua berpusu-pusu nak jual buku dan buat keuntungan, tak ada lagi nak berfikir macam mana nak hidupkan scene, hidupkan scene pada mereka ialah buat buku jual bagi kencang semata-mata. Itu masalah tu pada aku. Event-event sekarang pun adalah target memang event untuk jual buku, bukan lagi untuk membuat sesuatu yang cool dan bermanfaat, asyik jual jual jual, akhirnya orang pun bosan. Kalau dulu kita bikin event, utama sekali adalah pengisiannya dulu, apa kita nak buat dengan event tu, apa kita nak share dengan crowd, apa kita nak eksperimen, orang pun seronok, tapi sekarang dah tak ada semangat begitu. Bila pengisian acara tu dah kosong, akhirnya lama-lama, akan jadi lame.

Berbalik pada KL LePark untuk edisi kali ini apakah ada sesuatu yang istimewa?

Kali ni kita bawa budak sekolah untuk perform. Dengan harapan scene kita ni boleh meresap masuk dalam kalangan dia orang pula. Senang cakap kita nak bentuk dan sebarkan propaganda membaca dari awal. Selain tu kali ni kita akan buat play reading karya Anton Chekhov. Dan untuk reading tu kita memang panggil para pelakon teater yang power power dan mantap. Kita ada  Nam Ron, Fazleena Hishamuddin dan Mustaqim Mohamed. Pemilihan mereka perlu sebab jika kita ambil orang yang tiada pengalaman untuk reading tu, ia mungkin akan jadi bosan dan mendatar.

Namun kalau diikutkan banyak lagi yang kita boleh buat sebenarnya. Namun kita perlu sedar batas dan kemampuan terhadap sesuatu penganjuran itu. Dan kali ini, ini yang termampu kami usahakan.

Okey akhir sekali apa harapan saudara untuk KL LePark kali ini? Ada apa-apa pesanan untuk muda-mudi pembaca Neon Berapi sempena KL LePark?

Harapan aku dan team tinggi sangat sebenarnya kalau untuk KL LePark ini secara umum. Kalau boleh aku nak buat santak sampai seminggu, ala-ala woodstock, tapi versi buku. Namun apa-apa pun berpada-padalah kan, nak buat sampai seminggu, modal pun bukan anak-anak. Dan kalau untuk KL LePark kali ni harapan aku macam biasa la, aku harap kalau tak ramai, sikit yang dapat manfaat dari program kita pun cukup lah. Manfaat ni untuk semua, untuk pengkarya, penerbit dan pembaca apatah lagi. Pesanan aku untuk pembaca Neon Berapi pulak tak ada apa sangat pun, cuma kalau setiap dari kita adalah orang yang membaca, akhirnya yang maju bukan setakat kita je, malah bangsa. Ayuh lapangkan dada, lupakan problema dunia seketika, dan mari bersuka-suka. Di KL LePark.

 

KL LePark akan berlangsung pada Sabtu 16 September 2017 dari jam 10 pagi hingga 11 malam di Maju Junction Mall, Kuala Lumpur.

Wawancara: Johan Radzi, tinju dan peluru

dalam SASTERA

Johan Radzi adalah seorang peninju amatur merangkap pelajar tahun akhir undang-undang. Beliau percaya dengan keganasan kata-kata untuk menyelesaikan segala masalah yang terbuku di dalam hati. Buku pertama beliau, Tinju & Peluru adalah mikroskop kepada kehidupan di Malaysia dan ditulis di bawah pengaruh Papa Hemingway waktu mereka bersama-sama memancing Toman.

 

Saudara peminat Hemingway. Apa tentang karyanya yang buat saudara tertarik, dan sejauh mana karya beliau mempengaruhi penulisan saudara?

Buat masa ini, buku Hemingway kegemaran saya ialah For Whom The Bell Tolls. Ia berlatarkan Perang saudara Sepanyol 1936, di antara pendukung-pendukung Republik dengan Nasionalis. Hemingway sendiri pernah terlibat ke sana sebagai wartawan perang. Saya cuba membaca To Have and To Have Not, tapi barangkali tak memukau seperti buku yang saya sebutkan tadi. Cerpen-cerpennya juga baik. Saya akui tulisan saya sendiri banyak dibayangi oleh gaya, serta tema-tema yang dibawanya. Cerpen-cerpen yang harus anda baca: The Capital of the World, Old Man At The Bridge, Cat in the Rain, Hills like White Elephant, Che Ti Dice La Patria, Now I Lay me, A Clean Well Lighted Place, dan In Another Country. Anda boleh dapatkan cerpen-cerpen ini di dalam kumpulan The First Forty Nine Stories.

Kita menyalin gaya untuk mengenal gaya kita sendiri. Daripada Hemingway saya pelajari tentang Teori Aisberg, cara penulisan yang ringkas, padat, dan minimalis. Gaya ini dirangka olehnya daripada tahun-tahun kewartawanannya di Amerika dan serata Eropah. Ia menegaskan bahawa tema utama sesebuah naratif tidak harus begitu tertonjol di permukaan, sebaliknya ia harus menyusup ke minda pembaca perlahan-lahan secara halus.

Cerita Perempuan yang Pulang Ke Lautan menampilkan  perubahan dalam penceritaan saudara. Apakah pencetusnya? Dan penulis mana yang menjadi model saudara?

Tiga perkara: The Autumn of the Patriarch, tragedi MH 370, serta pengalaman peribadi saya sendiri. Gaya penulisan tersebut diambil daripada buku Marquez yang kurang mahsyur—tetapi tidak kurang keagungannya—dalam perenggan-perenggan yang panjang dan sarat puitis. Memang benar saya mengutip idea ini daripada kehilangan pesawat itu, tetapi saya sengaja menukarkan alamat pendaratannya supaya tidak mengundang kontroversi yang berlebih-lebihan. Saya menulis cerpen ini dalam jiwa muda yang bergelora. Barangkali saya tidak akan dapat menghasilkan cerpen-cerpen seperti ini lagi.

Saudara ada menulis tentang dan kelihatan amat berminat dengan sukan tinju. Apakah ia memberi kesan kepada penulisan saudara dan apakah yang kita boleh pelajari dari sukan itu?

Ya, saya minat tinju, tapi hanya sebagai sukan. Saya tidak mengikuti sangat perkembangan sukan tersebut, kecuali susur galur Muhammad Ali (saya berharap Tuhan Tinju tidak murka). Ada sesuatu tentang tinju yang saya dapati sangat berseni: pertarungan ganas tetapi kemas, seperti apa yang kita panggil sebagai Sukan Gentleman. Saya juga melihat ini dalam Muay Thai. Tetapi jarang-jarang sekali dalam kemelut moden yang kita panggil sebagai MMA ini. Ada sesuatu tentang memukul dan dipukul yang begitu menghidupkan. Akhir sekali apabila tiga minit tamat dan anda letih berasak dengan seteru di gelanggang, bukanlah kalah-menang yang mustahak, tetapi semangat perlawanan yang anda dapat itu sepanjang bertukar-tukar tinju.

Ada orang kata kepada saya bahawa sukan tinju ialah sukan jantan. Ya, tapi kejantanan tidak harus diukur hanya melalui kelasakkannya sahaja. Seperti kawan saya Azriq, dia mendefiniskan kejantanannya sebagai pemain Boardgame. Begitu juga dengan kawan-kawan saya yang lain. Melalui muzik, lukisan, filem, fotografi, etsetera-etsetera. Kejantanan ialah keberanian untuk kita melakukan perkara yang kita cintai tanpa menghiraukan prasangka-prasangka masyarakat. Akan sentiasa ada orang berkata kepada anda, “kau tak boleh buat begini” atau “kau tak boleh buat begitu” atau “tiada siapa kisah dengan minat kau”, tapi orang-orang begini biasanya tidaklah pergi jauh mana dalam hidup mereka. Mereka takut dengan pencapaian anda kerana itu hanya akan menampakkan kelembikan mereka sendiri. Tidak kira apa orang kata, hiduplah dengan berani.

Siapakah penulis tempatan yang saudara suka? Apa tentang karya mereka yang buat saudara tertarik?

Penulis tempatan yang saya suka termasuklah Shahnon Ahmad, A Samad Said, Keris Mas. Dalam konteks moden pula, Wan Nor Azriq, Ridhwan Saidi, Saharil Hasrin, Azrin Fauzi, Syafiq Ghazali, dan Faisal Tehrani. Tapi saya lebih sukakan Faisal Tehrani pra-sastera wacana, kerana kerja-kerjanya yang baru ini terasa seperti membaca wikipedia. 1515 berdiri sebagai karyanya yang paling menggugah kalbu ini.

Apakah rancangan masa depan saudara?

Sekarang saya berada di tahun akhir pengajian Undang-Undang di UiTM Shah Alam. Buat masa ini, saya hanya merancang untuk menamatkan pengajian dan meneruskan Latihan Dalam Kamar. Saya masih menimbang-nimbang untuk kembali kepada Angkatan Tentera, tapi itu bergantung kepada keadaan juga. Tentang penulisan, saya sedang mengerjakan karya-karya baru. Kebanyakannya masih cerpen. Untuk novel, barangkali pasca universiti nanti saya mula fikirkan. Semasa di alam pekerjaan dan sebagainya. Saya mahu mengutip seberapa banyak pengalaman yang boleh untuk mengarang novel pertama saya nanti.

Kalau saya sebatang pensil Staedtler 2B

dalam SASTERA

If I were a Staedtler 2B pencil, I would screw as many pencil sharpeners as possible to pretend I’m at least the size of a marker pen or a crayon.

I would chase skirts indiscriminately. Tall, short, fair, tanned, thin, fat, teksars, tekciks, free-hairs, hijabsters, pretty, ugly; secretaries, lawyers, auditors, social media influencers, Indo cleaning ladies, my girlfriend’s girlfriends, my best-friend’s girlfriend, my father’s wives, my mother’s friends – anyone with legs which spread as easily as margarine – so I can spread my Staedtler 2B pencil about.

Because I have no quality, I will go for quantity.

A Staedtler 2B pencil is dedicated to pursuing his conquests in order to validate his existense.  Every arena is a meat market. Meetings, shopping centres, clubs, toll booths.

I will be a master of verbal foreplay. I will tell them what they want to hear. I will tell them they are pretty, witty, sexy. I will tell them they are my soulmate. I will tell them no other woman even comes close. That I’ve been waiting all my life to meet someone like them.

I will dedicate my time to being a professional sexual predator. I will pursue them day and night. Until I get them down on their knees, or pinned under me, where they really belong.

After I’ve shagged them for about 3 minutes, I will toss them aside like a used condom. I will drop them like hot coal.

I will put them down so they would know what it’s like to be insecure like me.

I will tell everyone about my conquests. I will shag and brag. I will viral their naked pictures. I will humilate them.

And if a woman dares to say she doesn’t  feel anything, I will just tell her, her vagina is the size of a pencil case.

A Staedtler 2B pencil will not bother to respect women. Women are beneath us. Literally. They are just a hole between their legs. Or cheeks. They are just there to feed my libido and to soothe my ego.

Don’t hate me because I’m a Staedtler 2B pencil.

Worship me. Because in my head, I’m a marker pen.

***

Ala… main-main je. Janganlah kecil… err… hati.

 

Here are some really stupid 2B jokes.

Wot do you call a Staedtler 2B who is a boring fuck?
Mechanical pencil.

Wot do you call a Staedtler 2B who is an auditor?
Staidtler 2B

Wot do you call a Staedtler 2B who buys ubat besar, keras, tahan 3 round lagu Taman Rashidah Utama?
Marker Pen Wannabe

Wot do you call a Staedtler 2B who is still in the closet?
Luna pink colour pencil.

Wot do you call a Staedtler 2b who is somehow miraculously able to leave an inedible mark?
Magic Pen

Wot do you call a Staedtler 2B who can tahan tiga round Taman Rashidah Utama, tiga round November Rain and 4 lagu KRU?
Kilometrico

Wot do you call a Staedtler 2B who knows how to fly?
Pilot

Wot do you call a Staedtler 2B who shoots blank?
Mont Blanc

What do you call a Staedtler 2B who is not so discreet about rearranging and scratching his balls in public?
Parker

Wot do u call a Staedtler 2B who is bengang?
Cross

Wot do you call an African Staedtler 2b?
Coloured Pencil
(Okay. This is daft. Africans are supposed to have a dong long and thick enough you can tattoo your  whole name complete with the binti on it)

Wot do Staedtler 2Bs and souvenir pens from trade exhibitions have in common?
They are loud and gawdy, and usually run out of ink after one use.

Wot do you call a Staedtler 2B yang ada pendapatan tetap?
A Stabilo

What do you call an attention seeking Staedtler 2B?
A Stabilo highlighter

Wot do you call a Staedtler 2B who has thin sperm?
Waterman

Where do Staedler 2Bs live?
Faber-Castle

If Shakespeare is still alive, what would he say to a Staedtler 2B?
“2B, or not 2B: that is the question”

Wot do you call a Staedtler 2B who is scared of ghosts?
Staedler 2B 2B 2

Wot do u call a Staedtler 2b who likes spiders?
2B Maguire

Wot do you call a workaholic Staedtler 2b?
2BZ

Wot do you call a Kelantanese Staedtler 2B?
Staedtler 2Bik

Wot does a delusional  Staedtler 2B go around saying?
I’m Bic

 

Lily G, author of Men Are Dicks*

 

Anda boleh mendapatkan naskah Men Are Dicks* dengan melayari www.neonterbit.com atau Whatsapp 013-4470076
Balik ke Atas