Messi, Ronaldo dan Rukun Bola

Ramai yang mengimpikan pertembungan dua nama besar dalam bola sepak dunia di lapangan suku akhir, namun Messi dan Ronaldo terpaksa berpuas hati hanya dapat bertemu di lapangan terbang untuk berangkat pulang selepas tersingkir. Teori Messi akan bertemu Ronaldo terbukti benar cuma lokasinya yang disalah tafsir peramal bola, sepertimana mereka meramal seorang mamat Liverpool akan mengemudi Mesir melepasi peringkat kumpulan. Kelakar.

Penyingkiran Argentina dan Portugal tidaklah begitu mengejutkan bagi mereka yang betul-betul pandai tengok bola, kerana dua pasukan ini hanya gah lantaran peranan media mensensasikan mereka. Ramai yang termakan umpan dan mengakui Argentina power, Portugal power tapi ia perbuatan yang sia-sia sama seperti macai Barisan Nasional mengangguk sambil berkobar-kobar semangat Melayu dan anti-DAP menonton Buletin Utama TV3 yang kasi up Najib setiap malam sebelum PRU. Kesudahannya semua kecundang.

Tidak perlulah untuk mengulas tentang statistik dan rangkuman perlawanan serta barisan pemain Argentina dan Portugal yang bermain macam celaka kerana kita sedia maklum pemain mereka hanya biasa-biasa. Mereka hanya menumpang power dan populariti Messi dan Ronaldo. Seperti kita tahu, mereka saling bersaing untuk menunjukkan siapa yang lebih hebat dan mereka sudah menang segala trofi di peringkat kelab. Dengan kegagalan mereka untuk memenangi Piala Dunia pada tahun ni, adakah segala rekod yang telah dibuat sedikit tercalar? Adakah mereka sekadar power di kelab tapi bila bermain untuk negara bangang macam Safiq Rahim?

Pemain bola bila mencecah usia 30-an menandakan mereka semakin dekat dengan persaraan, tidak sama dengan kerja cikgu mahupun kerani yang boleh bersara maksimum sehingga 60 tahun. Mereka (pemain bola professional) bekerja menggunakan fizikal, stamina dan tenaga. Tidak seperti pekerja kerajaan yang masih boleh closing member untuk sign up penapis air Korea ketika waktu kerja dan pergi lunch dua kali sehari.

Dengan Ronaldo yang sudah berumur 33 dan Messi 31, adalah sukar untuk mereka memenangi Piala Dunia pada edisi seterusnya. Kedua-dua mereka mengisi posisi menyerang, agak mustahil untuk mereka masih bermain di pentas antarabangsa pada usia 35 tahun ke atas melainkan mereka sudah mula berlatih untuk bertukar posisi sebagai penjaga gol. Jika dicongak untuk tempoh empat tahun akan datang, Messi akan berumur 35, manakala Ronaldo 37 tahun. Ronaldo sedikit bernasib baik berbanding Messi di peringkat antarabangsa kerana berjaya memenangi kejuaraan Piala Eropah 2016 dan Messi masih gagal menghadiahkan sebarang trofi kepada Argentina walaupun sangat hampir mendakap Piala Dunia apabila berjaya ke final pada tahun 2014 di Brazil namun tewas kepada Jerman.

Faktor kegagalan Ronaldo adalah kerana skuad Portugal yang tidak cukup hebat di setiap posisi, dia mempunyai karisma yang cukup sebagai seorang ketua pasukan dan ia sedikit berbeza dengan Messi yang tidak begitu vokal di tengah padang sebagai kapten walaupun barisan pemain Argentina tidaklah sebegitu teruk jika dibandingkan dengan Portugal.

Ada yang berharap alangkah baiknya jika Lionel Messi dilahirkan di Sepanyol kerana semua tahu Messi amat berbisa dengan gandingan rakan sepasukannya di Barcelona yang majoritinya pemain Sepanyol dan kita sendiri dapat tengok betapa terbebannya Messi mengemudi skuad Argentina yang rata-rata pemainnya bebal. Namun kita harus ingat, bagaimana Zidane memimpin Perancis memenangi Piala Dunia 1998 pertama bagi negara mereka menundukkan Brazil yang dibarisi pemain serba lengkap.

Apakah status mereka sebagai power dan legenda sedikit cacat atau boleh dipersoal oleh generasi raver dan budak basikal lajak pada masa akan datang seperti “Pakcik cakap Messi & Ronaldo power tapi kenapa tak pernah menang Piala Dunia?” atau “Torres yang bangang pernah main Liverpool pun menang Piala Dunia, kenapa mereka tak boleh menang?” Jika anda ditanya begini, tenang, senyum dan ingat kembali artikel ini.

Ya. Messi dan Ronaldo memang power sebab sudah menang segala piala liga, eropah, dunia untuk kelab dan bergilir-gilir merangkul anugerah pemain terbaik dunia Ballon d’Or. Cuma mereka gagal melengkapkan Rukun Bola. Ya. Rukun Bola.

Apakah itu Rukun Bola? Seperti Rukun Islam ada lima perkara iaitu mengucap dua kalimah syahadah, solat, puasa, berzakat dan menunaikan haji (bagi yang mampu). Segala Rukun Bola Messi dan Ronaldo sudah dilengkapkan cuma rukun terakhir mereka berdua gagal iaitu memenangi Piala Dunia. Seperti contoh Ustaz Firdaus seorang pengajar agama yang sudah mengucap, solat cukup lima waktu, puasa, dan berzakat tapi tidak mampu menunaikan haji. Ustaz Firdaus tetap diterima sebagai seorang muslim dan pengajar agama yang bagus cuma tidak bergelar Tuan Haji Firdaus. Begitulah yang terjadi kepada Messi dan Ronaldo yang tidak berkemampuan memenangi Piala Dunia.

Mengapa memenangi Piala Dunia disamakan dengan rukun mengerjakan haji? Mudah. Kedua-duanya merupakan medan tumpuan umat yang berpusu-pusu bagi memperoleh kejayaan. Haji yang mabrur impian bagi umat Islam dan menang Piala Dunia adalah matlamat tertinggi umat bola. Tiada apa yang lebih manis daripada mengakhiri karier dengan memenangi Piala Dunia sama seperti nikmat mengerjakan haji sesudah pencen kerja kerajaan dan melihat penyata akaun KWSP yang masih selamat tidak terusik daripada kutu MLM. Lengkap kan hidup anda?

Jadi di sini jelas dan nyata bahawa memenangi Piala Dunia (bagi yang mampu) tidak akan menjejaskan status power dan legenda seorang pemain bola jika mereka gagal mendakapnya. Tapi jika menang, lagi elok dan boleh duduk sebaris dengan imam bola lain seperti Ronaldo Sebenar dan Zinedine Zidane. Apa yang pasti, era Messi dan Ronaldo akan berakhir dalam beberapa tahun lagi. Pemain lain pula akan muncul memimpin umat bola. Tidak perlulah kita hendak membandingkan siapa yang lebih hebat antara mereka berdua kerana pertarungan pemain terhebat abad ini boleh dikatakan seri dan adalah lebih baik kita meraikan mereka sebagai pemain terbaik pada zaman ini yang tidak mampu memenangi Piala Dunia.

Wallahualam.