Piala Dunia 2018 Bersama Neon Berapi

Dalam tempoh sebulan mendatang, hari-hari kita dihiasi dengan dua temasya yang paling ditunggu-tunggu. Pertama, sambutan Hari Raya Aidilfitri dan kedua, Piala Dunia Rusia 2018. Walaupun kedua-dua temasya ini berlangsung serentak, tetapi tidak pula kerajaan baru kita mengada-ngada menggabungkan kedua-dua temasya ini kepada satu, seperti tahun-tahun lepas. DeepaRaya misalnya. Tak menarik langsung. Kami di Neon Berapi tidak akan mengkaver temasya sambutan Hari Raya Aidilfitri kerana pada kami, hanyalah sehari. Hari Raya ke-2, ke-3, ke-4, hatta ke-28 sekalipun, pada kami hanyalah tradisi yang kerap kali diulang-ulang saban tahun.

Menjelang sepak mula Piala Dunia Rusia 2018 pada 14 Jun 2018, Neon Berapi merancang untuk mengkaver kesemua 64 perlawanan. Bermula dari perlawanan di peringkat kumpulan sehinggalah perlawanan akhir yang bakal berlangsung pada 15 Julai 2018. Jika berkesempatan, tidak satupun perlawanan yang tidak diulas Pada kami, setiap perlawanan yang berlangsung amatlah penting, meskipun negara kita tidak melayakkan diri walaupun sudah hampir 40 tahun mencuba.

Oleh itu, dalam usaha merealisasikan hasrat ini, Neon Berapi mengundang saudara-saudari, rakan taulan yang mempunyai kapasiti serta kebolehan menyusun ayat bertema bola sepak untuk mengirim tulisan bernas ke laman sesawang Neon Berapi untuk disiarkan. Kapasiti serta kebolehan menyusun ayat ini sebenarnya sangat penting untuk dititikberatkan. Ini kerana kami tidak mahu membuang-buang waktu serta tenaga membaca satu karangan yang entah apa-apa isinya, tidak kukuh, fakta yang berterabur, serta banyak melencong. Jika saudara-saudari menghantar karangan seperti itu, awal-awal lagi kami akan reject!


Seperkara lagi, kami di Neon Berapi memohon kepada saudara dan saudari menggunakan bahasa yang sedap dibaca, molek dipandang, penuh santun tanpa ada sebarang cacimakian, dan paling penting, menggunakan Bahasa Kebangsaan. Akan tetapi, pesanan ini tidak bermakna anda tidak boleh menggunakan langsung Bahasa Inggeris. Anda boleh gunakan, tetapi jika tidak keberatan, mohon di ‘Italic’ kan lah ayat tersebut agar tidak memberi kecacatan pada karangan anda.

Format karangan bola sepak anda sangatlah mudah. Anda diberi ruang yang luas untuk berekperimentasi dengan tulisan anda. Yang penting, tulisan anda itu hendaklah berkait dengan perlawanan yang telah ditentukan.

Anda tidak perlu menulis panjang lebar kerana kebanyakan penulisan yang panjang lebar ini beberapa perenggan sahaja berguna, selebihnya mengarut. Oleh itu, kami menetapkan saudara-saudari menulis lebih kurang 900-1000 patah perkataan sahaja. Jadi, semua isi-isi yang ingin anda lontarkan melalui penulisan anda itu hendaklah berlingkar di sekitar itu sahaja.

Jika anda bersetuju dengan syarat yang dikenakan, anda bolehlah menghantar nama pena dan perlawanan yang saudara ingin kaver ke alamat email editor@neonberapi.com untuk pengesahan. Artikel anda sangatlah dinanti-nanti. Marilah bersama-sama Neon Berapi, saluran perdana belia berbudaya, memeriahkan temasya Piala Dunia Rusia 2018.

Enjoy!

Nota Berapi: Tapi, kalau boleh, kami mahukan karangan bola yang kuat perasaannya dan cerdas pula kata-katanya.