arkib tag

Bart Ahmad

PANDANGAN/PERSPEKTIF

Surat untuk Dato’ Seri

Dear Dato’ Seri, Saya biasanya tak ada nak mengadu sangat pasal benda-benda gini. I mean, saya ni mat lori for God sake. Mengadu ni perkara yang budak perempuan umur 17 tahun yang baru belajar bercinta aje buat. Kalau ada pun saya geram pasal gomen, ia berkaitan hal-hal JPJ saja la… mat lori la katakan. Tapi… BACA HABIS

PERSPEKTIF/SEMASA/SUKAN

Formula 1 Terakhir

Mac 2009. Jumaat. 3.40 pagi. Media Registration Center (MRC), 50 meter dari registration tunnel. National press officer, seorang maintenance crew dan seorang analyst executive dengan buku checklist sedang memeriksa warna bunga di dalam pasu yang disusun di luar MRC. Kesemua mereka bermata barai. Tidur terakhir 20 jam sebelumnya -2 jam di atas sofa Media Centre-… BACA HABIS

PANDANGAN/PERSPEKTIF

Agama Agama

“Da’i Pendakwah Nusantara memberi pendedahan kepada masyarakat tentang realiti sebenar yang perlu dihadapi oleh seorang Da’i dalam zaman yang penuh cabaran ini. Program tersebut melahirkan ramai pendakwah berkaliber dalam mengukuhkan ajaran Islam sejak musim yang pertama pada 2013.” – Sinar Harian   Saya agak saya ini umat yang bermasalah. Ada beberapa kali saya ikut tengok… BACA HABIS

PANDANGAN/PERSPEKTIF

Rukun ‘Manly’

“Saya faham kalau dalam bilik remaja wanita terpampang poster David Beckham dengan suit Armani tapi saya berasa tersinggung jika dalam bilik budak lelaki, poster David Beckham bukan dari jenis aksi sedang menyepak bola….”   Akak satu ofis saya pergi facial setiap bulan paling tidak, sementara satu budak HR ini mengunjungi kedai manicure pedicure juga sebulan sekali paling… BACA HABIS

MUZIK/SENI & BUDAYA

Satu laporan gig daripada brader lori JB

Skudap Skudip band terakhir main untuk show hari pertama tadi. Kamu tidak mungkin salah meneka apa jenis lagu yang mereka mainkan bila satu band pakai nama yang macam gitu. Kamu pasti boleh agak apa jenis hadirin yang mula memenuhi ruang depan pentas saat ahli band mula keluar melakukan sound check. Lagu pertama pemanas badan. Yang… BACA HABIS

PANDANGAN/PERSPEKTIF

Hidup sebagai seorang lelaki ini simple

Hidup sebagai lelaki ini simple. Kalau lapar kita makan, bila letih kita rehat, andai mengantuk kita tidur, kalau perlu kita mandi, kalau tak ada makwe kita mengurat, kalau tak dapat, kita tahu mereka tak layak dan kalau dapat, kita… …di sinilah masalahnya bermula. Bismillah. Biasanya seorang lelaki yang single mempunyai circle of friend atau fraternity… BACA HABIS

Balik ke Atas