arkib

FILEM

FILEM

Tombiruo (2017): Filem Komik yang Bukan Kepalang

Masalah utama filem Tombiruo adalah ia merupakan adaptasi novel Tombiruo. Meskipun dicop sebagai penulis nombor satu thriller Malaysia, Ramlee Awang Murshid sebenarnya paling lemah bab menyelit unsur tersebut ke dalam novel-novelnya – plot dan konspirasinya kau boleh layan dari mana-mana telefilem Hallmark pada malam minggu. Yang menarik tentang kebanyakan novel Ramlee ialah lokalisasinya yang betul-betul… BACA HABIS

FILEM

LuQman (2017): Membawa Makna Syok Sendiri ke Tahap Lain

LuQman ialah sebuah filem bobrok yang hanya pengarah power boleh buat. Ia sebuah karya syok sendiri yang punyalah syok sendiri sampai kau kagum mengenangkan agak rare filem tempatan masa kini dibuat tanpa memikirkan reaksi penonton; reaksi sesiapa pun! Jelas, Mahadi J. Murat diberi lesen besar untuk buat filem yang dia nak (ia diterbit oleh kolej milik… BACA HABIS

FILEM

Pencinta Filem vs Peminat Filem

SESIAPA yang suka filem dan mengangkatnya sebagai sesuatu yang indah dan hakikat* satu part tu akan dilihat menjengkelkan sewaktu berdiskusi tentang filem. Pencinta filem memanjang nak diskas filem pada tahap yang dianggap elitis, terlalu deep atau entah apa-apa bagi penonton kebanyakan. Pencinta filem juga secara paradoksnya lazim dilihat terlalu negatif terhadap kebanyakan filem, tak reti… BACA HABIS

FILEM

Pertandingan Video Pendek bertemakan Pemahaman Antara Agama 2017

Dua tahun yang lalu, Institut Kajian Etnik (KITA) dengan kerjasama Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional telah menganjurkan satu pertandingan video pendek yang bertemakan Pemahaman Antara Agama di Malaysia. Pertandingan video pendek ini terbuka hanya kepada pelajar Universiti Kebangsaan Malaysia sahaja. Sebanyak 12 video telah disenaraipendek untuk ditentukan video manakah yang akan memenangi hadiah berupa… BACA HABIS

FILEM/PERSPEKTIF/SEMASA

Badass Bulan Ini

Bulan Julai belum habis tapi Neon Berapi telah sepakat memilih personaliti Badass Bulan Ini. Kami berharap semua setuju. George A. Romero – Matinya Seorang Punk Rocker Filem George A. Romero meninggal dunia awal minggu lalu pada usia 77 tahun setelah relak-relaks melawan kanser dalam kadar waktu yang agak segera. Macam karier dia memula dulu, Romero dengan… BACA HABIS

FILEM

Filem Kenalah Best!

Sepotong rayuan agar korang ada taste sikit “Kurang-kurang bukan level filem A. Razak Mohaideen la.” Aku dah lama tulis pasal filem. Dekat 15 tahun. Aku tak tau dah berapa kali orang balas ulasan aku dengan ayat gitu untuk pertahankan filem yang aku tak suka tapi diorang suka. Aku kira orang yang suka sebut ayat gitu… BACA HABIS

FILEM

Shorts Sendiri

Shorts Sendiri yang kali pertama diadakan pada 19 Mei 2017 yang lalu adalah inisiatif yang ditunjangi oleh Amir Muhammad. Dijadualkan akan berlanjutan sehingga beberapa siri, acara ini memilih Markas Kota Damansara sebagai ruang pameran filpen-filpen yang mencari tayangan debut secara terbuka. Untuk siri pertama, lima filpen telah dipilih. Bagaimana corak kuratorial tidak diberitahu. Namun, filpen-filpen… BACA HABIS

Balik ke Atas